לוגו קול הזכויות חדש סופי לבד

זכויות ילד נכה

להאזנה:

 

הגידול של ילד בעל נכות או מוגבלות זה דבר לא קל, ולכן עם הנכות מגיעות זכויות מיוחדות נוספות מן המדינה. אך קשה להכיר את כל הזכויות להן הילד שלכם זכאי, וגם את אלו שאתם זכאים להם בתור הורים לילד נכה. אנחנו כאן כדי לסייע לכם לדעת כמה שיותר על הנושא, כדי שתוכלו לקבל את הזכויות שמגיעות לכם!

 

זכויות וגמלת ילד נכה

אחת ההטבות העיקריות שמגיעות לילדים בעלי מוגבלות מהמדינה היא גמלת ילד נכה. אך אנשים רבים אינם פועלים על מנת לממש את זכות זו מסיבות שונות. ישנם הורים שלא מעוניינים להעניק לילד שלהם את הכותרת של ילד נכה, ולכן נמנעים מהגשת הבקשה עבור הגמלה. לחילופין, יש הורים שהגישו בקשה אשר נדחתה, ולא פעלו על מנת לערער עליה.

חשוב לדעת כיצד להתנהל מול המוסד לביטוח לאומי והגופים הביורוקרטיים השונים, כדי לא לפספס סכומי כסף משמעותיים שיתרמו מאוד לכם וילדכם.

 

הליך הגשת הבקשה לגמלה ילד נכה

על מנת לקבל את גמלת ילד נכה, יש לבצע הגשה מסודרת לביטוח לאומי. חשוב לוודא בשלב זה כי אתם מגישים את כל המסמכים הדרושים. לאחר שמוגשת התביעה, תתקיים ועדה רפואית ללא נוכחות הילד, בה ייקבעו אחוזי הנכות שלו.

במידה והוועדה קובעת את אחוזי הנכות ללא הגעת הילד, ניתן להגיש בקשה להגעה לוועדה בנוכחותו. אך ישנם גם מקרים בהם הוועדה דורשת את הגעת הילד, ואז תקבלו זימון לוועדה רפואית.

זכויות ילד נכה
זכויות ילד נכה

 

חשוב מאוד לא לפספס את הוועדה שנקבעה לילד, או להודיע מראש אם אינכם מסוגלים להגיע. בנוסף, אם ילדכם לא צריך עזרה בפעולות יומיומיות, תוכלו לבקש מראש מהוועדה כי פעולות אלה לא ייבדקו.

לאחר 45 ימים מקבלת התביעה שלכם הכוללת את כל המסמכים הרלוונטיים, תקבלו את ההחלטה בתוספת של פרוטוקול הוועדה. במידה והזכאות של ילדכם אושרה, הגמלה תתקבל החל מהחודש שבו הוגשה התביעה ב-28 לכל חודש.

ייתכן גם תשלם רטרואקטיבי לתקופה של שנה. אם אתם לא מרוצים מקביעת הוועדה, לדוגמה אם אינכם מסכימים אם אחוז הנכות שנקבע או שזכאותכם לא אושרה, תוכלו לערער תוך 90 יום מקבלת החלטת הוועדה.

אם אינכם מסכימים עם החלטת ועדת הערר תוכלו לערער, עד 60 יום לאחר מכן, לבית הדין האזורי לעבודה. ניתן לערער גם לאחר מכן, או להמתין 6 חודשים על מנת להגיש תביעה חדשה.

ניתן כאן מספר טיפים הנוגעים לגמלת ילד נכה וזכויות נוספות שילדכם ואתם זכאים אליהן:

 

שיעור גמלת ילד נכה

ישנם מספר שיעורים אפשריים עבור הגמלה, ואנשים עלולים לחשוב שבמידה וקיבלו את הגמלה בשיעור של 100%, זה המקסימום שהם מסוגלים לקבל.

אך לא כולם יודעים כי בשנת 2014 נכנס תיקון לחוק אשר לפיו ילדים בעלי תלות מוחלטת בהוריהם או בזולת, זכאים לקבלת גמלה של 188%. לכן, חשוב להילחם על מנת שילדיכם יוכרו על ידי המדינה עבור האחוז שאכן מגיע להם.

 

משפחות עם יותר מילד נכה אחד

משפחה עם יותר מילד אחד נכה זכאית לקבל גמלה גבוהה פי 1.5 מגובה הגמלה המגיעה לכל ילד, כיוון שהמדינה מכירה בעול הכלכלי המשמעותי שיכול להיווצר כתוצאה ממצב כזה.

על מנת לקבל הטבה זו, יש להגיש בקשה לביטוח לאומי, משום שהמערכת לא מעניקה אותה באופן אוטומטי. חשוב לדעת כי משפחה הזכאית להטבה זו, ממשיכה להיות זכאית לה גם אם אחד הילדים עבר את גיל 18 או עבר להתגורר במוסד מחוץ לבית.

 

תנאים המשפיעים על גובה הגמלה

התנאי המכריע ביותר המשפיע על שיעור הגמלה הוא עד כמה הילד בעל תלות בזולת. התלות משתנה עם הגיל, ולכן ייתכן שהגמלה תעלה גם אם לא חל שינוי משמעותי בתפקוד של הילד.

לדוגמה, כל ילד עד גיל מסוים לא מסוגל להתרחץ בעצמו, ולכן ייתכן כי בגיל צעיר, יכולת זו לא תיחשב כמזכה מבחינת גובה הגמלה. אך, בגיל מבוגר יותר, כאשר רחצה בעצמך היא סטנדרט, דבר זה יוביל להעלאה בגמלה.

 

הטבות נוספות

כמובן שהגמלה מסייעת משמעותית למשפחות בעלות ילדים עם מוגבלות, אך המדינה מסייעת בעוד אופנים. חשוב להכיר את האופנים השונים על מנת שתוכלו לבקש את הסיוע הרלוונטי.

לדוגמה, חברת החשמל מעניקה אחוז הנחה משמעותי להורים שמקבלים גמלת ילד נכה, אשר תלוי בזולת או מקבל טיפול רפואי מיוחד. קיימות גם הנחות בארנונה, בחשבון המים ועל שירותים נוספים.

 

ילדים עם שיתוק מוחין

לאורך השנים התקיימו שינויים בתקנות ילד נכה אשר בעקבותיהם נוספו עוד תנאים שבגינם אנשים זכאים לקבל הגמלה.

לדוגמה, הוכר כי ילדים עם שיתוק מוחין (cp), אשר בעבר היו נדחים באופן אוטומטי כיוון שהם בעלי תפקוד לקוי אך חלקי בגפיים, יהיו זכאים ל- 50% גמלה בעקבות התפקוד הליקוי שלהם.

 

טיפול רפואי מיוחד

ילדים בעלי תלות בטיפולים או הליכים רפואיים דחופים, כמו לדוגמה כאלו הצריכים לבצע בדיקת דם לפחות פעם בשבוע מחוץ לבית, במשך תקופה של מעל לחצי שנה, זכאים לקבל גמלה של 100% נכות. הם נופלים תחת הקטגוריה של ילד הנזקק לטיפול רפואי מיוחד.

 

הוצאות אשפוז

ילדים הנמצאים במוסד שיקומי או סיעודי בתנאי אשפוז, אשר ממומן על ידי המדינה, לא זכאים לקבלת גמלת ילד נכה, זאת כיוון שהמדינה מממנת את ההוצאות הללו עבורם, על ידי מימון המוסד.

אך, ילדים הנמצאים במוסד פרטי, אשר ממומן על ידי ההורים שלהם, זכאים לקבלת הגמלה.

 

ילד עם הפרעות בתקשורת

אחת התוספות האחרונות לחוק הינה שילד מעל גיל 3 עם צורך בסיוע בתקשורת, כיוון שיש לא יכולת לקויה בתקשורת מילולית, זכאי גם הוא לגמלת ילד נכה.

 

ילד עם תסמונת דאון

כל ילד עם תסמונת דאון מקבל הכרה אוטומטית מהמוסד לביטוח לאומי. הנחה זו עומדת על שיעור של 50%, בהסתמך על מסמכים רפואיים רלוונטיים ולא מחייבת הגעה לוועדה רפואית.

אך, פעמים רבות, ישנם ילדים עם תסמונת דאון בעלי זכאות גבוהה יותר מ-50%, ולכן יש לבקש בקשה מיוחדת, להגיע לוועדה רפואית, וכך ניתן להעלות את אחוז הגמלה עד ל- 188% – המקסימום.

לשאלות נוספות והתייעצות צרו קשר עם צוות קול הזכויות.

תוכן עניינים