לוגו קול הזכויות חדש סופי לבד

הריון תאומים – אובדן של אחד העוברים

להאזנה:

 

אם חוויתם הריון תאומים שבמהלכו או לקראת סיומו נגרם אובדן קשה ומטלטל של אחד העוברים, ייתכן שמדובר במקרה של רשלנות רפואית שבמסגרתו תוכלו לתבוע את הגורם המטפל. במאמר זה נתרכז בסיטואציה המורכבת ובאפשרויות לממש את זכויותיכם מול הגורמים הרפואיים הרלוונטיים.

 

האם ההריון נוהל, טופל ונוטר לפי כל הנהלים הרפואיים? בדקו:

באופן כללי, כל הריון תאומים מהווה הריון בסיכון, שכרוך במעקבי הריון תכופים ומקיפים, כניסה לשמירת הריון ובחלק גדול מהמקרים גם היערכות ללידה מוקדמת או בניתוח קיסרי. הסיבה לכך היא פוטנציאל הסיבוכים הגדול שכרוך בהריונות אלה, בייחוד בקרב תאומים עם שליה משותפת (מונוכוריאליים: מונו-מונו או מונו-בי). מכיוון שמדובר בהריון רגיש ואף מורכב יותר, כבר מהרגע הראשון יבוצעו בדיקות ומעקבים מתאימים:

  • בדיקת שקיפות עורפית שבה ניתן לזהות את סוג התאומים ולאתר סיכונים לתסמונות ומומים גנטיים, ללא התייחסות לתוצאות החלבון העוברי המתקבלות.
  • בדיקות הסקירה המוקדמת והמאוחרת בהן ניתן לאבחן מומים, כך שאם אובחן אחד העוברים עם מום קשה ביותר ניתן יהיה לשקול מה שמכונה “הפחתה סלקטיבית”.
  • מעקבים תכופים אחרי אורך צוואר הרחם לצורך מעקב גדילת שני העוברים ואיתור סיכונים ללידה מוקדמת, בדגש על ביצוע אולטרסאונד אחת לשבועיים ובהמשך ההריון גם בדיקות דופלר לאיתור ההתפתחות של תאי המוח.
  • בדיקת אקו לב לאיתור מומים לבביים הנחשבים שכיחים בקרב תאומים.
  • הפניה לייעוץ גנטי שבה על פי רוב תופנה האם לדיקור מי שפיר לצורך איתור הפרעות כרומוזומליות. בבדיקה זו מדקרים כל שק בנפרד, כך שהסיכון הפוטנציאלי גדול יותר אך הבדיקה הופכת חשוב ביותר לצורך איתור סיכונים שונים.
  • מעקב מוניטור אחרי דופק לב העוברים ומעקב אחר האם מידי שבועיים, בבדיקות לחץ דם וחלבון בשתן, הערכת משקל ומדידת כמות מי השפיר.

 

ולמרות כל אלה, השכיחות הטבעית בקרב הריונות תאומים לסיבוכי הריון עומדת על אחת לכל 80 הריונות. בשנים האחרונות עומדת הסטטיסטיקה גם על יותר מכך, בשל התרחבות טיפולי ה-IVF. כל ההריונות הללו מכילים באופן טבעי שכיחות גבוהה יותר לרעלת הריון, סכרת הריון, יתר לחץ דם, האטה בהתפתחות תוך-רחמית (IUGR) ולידה מוקדמת.

בנוסף, קיים סיכון מוכר בשם TTTS, שאם אובחן יש לתת מענה רפואי מדויק וספציפי ביותר למקרה זה, אצל מומחה מתאים בלבד. על כל הבדיקות, הסיבוכים, ההשלכות והסיכויים – מוכרח לפרט בפניכם הרופא המטפל כבר מראשית הדרך. עצם אי קבלת המידע מבטאת פגיעה קשה באוטונומיה האישית ומהווה כשלעצמה רשלנות רפואית, גם אם יתר הבדיקות והמעקבים בוצעו בצורה תקינה!

הריון תאומים - אובדן של אחד העוברים
הריון תאומים – אובדן של אחד העוברים

 

האם הלידה בוצעה לפי הפרוטוקולים הרפואיים ללידת תאומים? בדקו:

ההחלטה על סוג ואופן הלידה המדויקים תלויה במצג העוברים: אם התאום המוביל (זה שקרוב יותר לפתח תעלת הלידה) נמצא במצג ראש, אפשר לבצע לידה רגילה גם כאשר התאום השני במצג אחר, כולל עכוז. הסיבה לכך היא התאום הראשון ש”מפלס” את הדרך כך שאפשר ליילד גם את אחיו בקלות.

יחד עם זאת, הדבר כרוך במיומנות רפואית גבוהה ובפועל, מעטים מהרופאים (בעיקר הוותיקים מביניהם) שמסוגלים לבצע זאת. כאשר לא ניתן ליילד ווגינלית או אם אין רופא מומחה מתאים ללידה שכזו, היולדת תופנה לניתוח קיסרי, לעתים אף בקביעה מראש של מועד הניתוח מחשש לסיבוכים שיופיעו בשלביו הסופיים של ההריון.

לא נפרט כאן אודות המחדלים והשגיאות שנכללות בביצוע הלידה או הניתוח הקיסרי כשלעצמם, אך כמובן שגם כאן הנהלים לגבי אופן הלידה המדויק רבים מאוד. ולכן גם אם חלילה חל אובדן של אחד העוברים במעמד הלידה, אתם זכאים לבדוק האם חלה כאן רשלנות רפואית ולתבוע בהתאם.

 

בדיקת הזכאות לתבוע במקרה של הריון תאומים – אובדן של אחד העוברים

בין אם ידוע לכם בוודאות כי לא בוצעו כל מעקבי ההריון כסדרם ובין אם הלידה עצמה הייתה כרוכה בכשל שגרם לאובדן העובר, תהיו זכאים לבדוק מול כל עורך דין לבחירתכם האם יש מקום להגיש תביעה כנגד המוסד הרפואי שטיפל בכם, או הרופא שהיה אמון על ביצוע מעקב ההריון.

בדרך כלל, התביעה תוגש נגד המוסד הרפואי עצמו ולא נגד הרופא באופן אישי, אם כי הדבר כרוך בנסיבות המדויקות של המקרה, כך שקביעת זהות הנתבע תהיה רק באמצעות עורך דינכם. חשוב שתדעו: אתם זכאים להתייעץ עם כל גורם שתרצו, כאשר לרשותכם עומדים גם גופי ייעוץ שונים בחינם כמו המחלקה המשפטית וגם מול עמותת קול הזכויות שמספקת ייעוץ והכוונה מתאימים במקרים מהסוג הזה.

את התביעה עצמה יש להגיש בתוך 7 שנים מיום המקרה, אך רצוי שלא להתעכב בבדיקת הזכות לתבוע. הסיבה לכך היא הנטייה הטבעית של ראיות “להיעלם” וכך אם לא ניתן יהיה לאתר כעבור מספר שנים למשל איש צוות שנכח במעמד הלידה, או את בודקת האולטרסאונד שלקחה חלק במעקב ההריון השוטף, יהיה קשה ומורכב יותר להציג את כל השתלשלות העניינים ולשטוח את הטענות לתביעת הפיצויים.

 

זכויות נוספות במקרה של אובדן אחד העוברים בהריונות תאומים

אין ספק כי אובדן אחד העוברים מביא למפח נפש איום ונורא. למרות שרבים יאמרו לכם כי יש “נחמה” ביילוד שנותר, מצב שכזה עלול לגרום גם להתפתחות של דיכאון ואף חוויה פוסט טראומתית עקב לידה קשה שהסתיימה בטרגדיה.

אם זהו המקרה, מומלץ לבדוק מול עורך הדין האם ניתן לתבוע גם את המוסד לביטוח הלאומי ולקבל בשל המצב הרגשי אחוזי נכות. כמו כן, אם יש לכם ביטוח פרטי שמתאים למקרה (בהתאם לתנאי הפוליסה), ניתן יהיה להפעיל גם אותו.

 

הליך התביעה ברשלנות רפואית

מסלול התביעה נפתח בראש ובראשונה על ידי פנייה למומחה רפואי אובייקטיבי מטעמכם, שיסקור את המקרה ויחווה דעה על התנהלות הרופא, הצוות במקום, הבדיקות והתהליכים לאורך הדרך. מומחה זה לרוב יהיה רופא מיילדותי או רופא הריון שמתמחה בטיפול בהריונות בסיכון, אך ייתכן גם שהמומחה הרלוונטי יהיה יועצת גנטית, מומחה אולטרסאונד או כל גורם ספציפי נוסף בהתאם למקום שבו אירע המחדל או הכשל.

מרגע שנותן אותו מומחה את חוות דעתו ובאופן שתומך בטענות התביעה, יגיש עורך הדין את חוות הדעת יחד עם כתב תביעה לבית המשפט. כעת, הצדדים ינסו להגיע להסכמה בנוגע להסדר פיצויים אך מכיוון שהמוסדות הרפואיים צפויים להסתייג מכך, התיק ינוהל עד להכרעת בית המשפט.

 

פיצויים בגין אובדן של אחד העוברים

מרכיבי הפיצויים במקרים של מות עובר כוללים את הכאב והסבל שבתהליך הלידה וסיומה על הצד המר, את הוצאות הטיפולים וכמובן את הנזקים הרפואיים שנותרו מכך, הן לאם והן לאב. ככלל, מכיוון שנשים הן אלה שנושאות ברחמן את ההריון, הפיצויים ייקבעו לעתים באופן מפוצל לאב ולאם, כך שהאם צפויה לקבל סכום כספי גדול יותר.

יחד עם זאת, אי אפשר לנתק לחלוטין את עצם העובדה שההריון בכל זאת הושלם עם לידתו של אחד התאומים ובהעדר טיפול משפטי מאת עורך דין מקצועי ומנוסה מאוד, נתון זה עלול לפגוע בסכום הפיצויים שייפסק.

 

אנחנו כאן בשבילכם

בעמותת קול הזכויות חשוב לנו לעמוד לצד כל מי שנפגעו מהתנהלות רפואית כושלת, לרבות בני זוג ואמהות שלידתן הסתיימה שלא בידיים מלאות ונתונים כעת במצב נפשי ירוד, תוך שהם נדרשים למהלכים בירוקרטיים מורכבים עד לקבלת זכויותיהם.

אנו מזמינים אתכם להתייעץ עמנו טרם הגשת תביעה בנושא ולקבל את כל המידע וההכוונה לתהליך המשפטי. נוכל גם ללוות אתכם לאורך הדרך ולהגיש לכם סיוע בתחומים נוספים, הנוגעים לזכויות ילדים עם צרכים מיוחדים, זכויות הורים לילדים עם צרכים מיוחדים ועוד.

מחקרים מראים שישנו חיבור רגשי עמוק בין תאומים המתפתח עוד בהיותם ברחם, כך שהאובדן לא משפיע רק על האם והאב, אלא גם על היילוד עצמו, באופן תת הכרתי כלשהו. ולכן עדיין יש מקום לבדוק האם אירעה כאן רשלנות רפואית ולתבוע בגין הנזק.

בהחלט. עצם אי השיוך שלך לקבוצת הסיכון מפאת סוג ההריון ודרכי ההתייחסות הרפואית עבורו, עלול היה לגרום לשורה של מחדלים שכתוצאה מהם נגרם אובדן של אחד העוברים.

אפשר לפנות בראש ובראשונה לעמותת קול הזכויות בחינם ולקבל הכוונה מדויקת. אם ההעדפה היא לחפש עורך דין בעצמכם, רצוי לפנות לעורך דין רשלנות רפואית עם שנות ניסיון רבות, המתמחה באופן ספציפי בנפגעי רשלנות הריון ולידה. 

רק עורך הדין יוכל להעריך את היקף הפיצויים בהתאם לנסיבות המקרה, אך בזהירות רבה ניתן לומר כי תביעות רשלנות רפואית בכלליותן נעות בין עשרות ועד אלפי שקלים לכל תביעה.

תוכן עניינים