לוגו קול הזכויות חדש סופי לבד

גמלת ילד נכה

להאזנה:

 

טיפול בילד נכה הוא אתגר לא פשוט. ההורים זקוקים לתמיכה רבה, בין אם רגשית או כלכלית כדי לספק את מגוון השירותים להם הילד והמשפחה זקוקים. במאמר זה תקבלו מידע על סוגי השירות השונים הניתנים עבור ילדים עם נכות על הגדרותיה השונות, ועל קבלת מלגת נכות כלכלית עבור ילדיכם. 

 

הסיפור של הולנד

רציתי לטוס לאיטליה. תכננתי את הטיול לפרטיו, קיוויתי וציפיתי והייתי מוכן לכל תרחיש בטיול. אך במקום זה הגעתי להולנד. מדינה יפה בפני עצמה, עם קסם וייחודיות, רק שלא ציפית ולא תכננתי, אף אחד לא הכין אותי לטיול כזה. למרות הקסם, הייתי בשוק בהתחלה, לא יכולתי להנות. לאט לאט התחלתי להתרגל ולתכנן מחדש את הטיול ולגלות את ייחודיותו של המקום.

אנלוגיה זו נכתבה על יד אב לילד עם צרכים מיוחדים, שמנסה לדמות את גידול ילדו לטיול הלא מתוכנן בהולנד. בסיפור זה ניתן לראות את ההתמודדות הלא פשוטה של הורים לילדים עם צרכים מיוחדים ועם נכות, שעם הכנה נכונה ותמיכה מותאמת, יוכלו להנות ממסע ההורות.

 

הגדרה של נכות

נכות מוגדרת כהפרעה פיזית של הפרט בביצוע התנהגויות שונות. המילה נכות נתפשת אצל רובנו כנכות פיזית המתבטאת בעיקרה כקושי בהזזת הגפיים. אולם בפועל נכות מתבטאת בשלל תצורות פיזיות. היא יכולה להיות הפרעה נוירולוגית במח, שתבוא לידי ביטוי בנכויות שכליות כגון פיגור או אוטיזם. היא יכולה להיות בקושי בהנעת איברי הגוף, בין אם מדובר בCP (שיתוק מוחין), קטיעה, או הוולדות עם מום.

היא יכולה להיות גם בצורת ליקויים בתפקודים פנימיים של הגוף כמו בבעיה לבבית או בעיה של תפקוד באיבר פנימי. היא יכולה להגרם עקב פציעה קשה או תאונת דרכים. גם מחלות שונות כגון סרטן יכולים להיחשב בתוך הגדרה של נכות. ישנה גם נכות נפשית המוגדרת על ידי הפסיכיאטריה. מכאן שישנם סוגים רבים של הפרעות פיזיות, מוטוריות ושכליות הנכנסות תחת המטריה של הגדרת הנכות.

גמלת ילד נכה
גמלת ילד נכה

 

הורות לילדים בעלי נכות

אז חשבתם שתגיעו לאיטליה אך הגעתם להולנד. אין ספק שהולנד יכולה להיות מהנה, אך כדי להנות ממנה באמת, יש צורך במדריך לתייר. גם במקרה של נכות הדבר דומה. ילד כילד, הוא פלא עולם, שיכול לספק אושר גדול להוריו וסביבתו ויש לו מאפיינים ייחודים ומעלות גדולות. אך יש צורך בהדרכה נכונה להורים כדי שיוכלו להנות ממסע ההורות שלהם ולהביא את ילדיהם למימוש הפוטנציאל הגלום בו. היום, בחברה שהמודעות לשונה בה הולכת וגדלה, לרבות קבלת אנשים עם נכות פיזית או שכלית, מושם דגש רב על הצלחתו של הילד והבנה שלכל אחד יש פוטנציאל ייחודי שיש לממש.

 

קבלת גמלה לילד עם נכות

כדי לקבל את המדריך הנכון להורות לילד עם נכויות יש להיעזר במגוון גדול של גורמים מקצועיים, כגון: אנשי חינוך מיוחד, טיפול רגשי, פיזיותרפיה, טיפול בדיבור מסוג קלינאות תקשורת, ריפוי בעיסוק, פסיכיאטריה, סייעת אישית והתאמות פיזיות בדמות מכשירים או תצורת חדרים עבור נכים.

הורה לילד עם נכות זקוק לתמיכה רבה בין אם רגשית, מקצועית, הדרכה או עזרה בבית. הסיבה לכך היא שהילד מוגבל ביכולת שלו להיות עצמאי, אך עם תיווך נכון רבים מהילדים יוכלו להתקדם ולפתח מאפיינים עצמאיים, תלוי כמובן בגודל ואופי הנכות.

להורים עומדת הזכות לקבל קצבה מביטוח לאומי ומגוון טיפולים נוספים בסבסוד.

כיוון שבתוך המושג נכות ישנה קשת רחבה של מושגים, המילה נכות בפני עצמה מתייחסת לקושי גופני או מוטורי, בעוד שלקות נפשית או שכלית תוגדר בפני עצמה (למשל: אוטיזם) ותזכה את הילדים בקצבה שונה.

הביטוח הלאומי זקוק לאבחון הילד לפי אחוזי נכות, אשר יקבעו את גובה הקצבה. הקצבה יכולה להגיע לגובה של עד אלפי שקלים לחודש. אם ילדכם מאופיין בכמה סוגי נכות, למשל נכות שכלית ונכות פיזית, אזי יהיה זכאי לקצבה כפולה.

מעבר לתשלום החודשי, ישנם גם מענקים הניתנים כתוספת לקצבה החודשית. מידע על נתונים וזכאויות ניתן לקבל באתר הביטוח הלאומי.

לדוגמה, ילד המוגדר כבעל 50 אחוזי נכות יהיה זכאי לקבל קצבה בגובה 1,268 ₪.

ילד המוגדר כבעל 100 אחוזי נכות יהיה זכאי לקצבה של 2,608.

כאשר במקרים קשים יותר בהם הילדים נמצאים עם אחוזי נכות המוגדרים כגבוהים  מ 100% יהיו זכאים לקצבה של עד 4,773 ₪. על כך מתווספים מענקים מיוחדים, המזכים את הילדים במאות שקלים נוספים.

 

תנאי הזכאות לקבלת הגמלה

אם ברצונכם לפנות לביטוח לאומי לקבלת מלגה חודשית עבור ילדיכם ישנם מספר תנאים בסיסיים: 

  • הילד חייב להיות להורים המוגדרים כתושבי ישראל, או כבעלי זכאות לקבלת שירותי תושב.
  • בנוסף, הילד צריך להתגורר עם הוריו בתחום מדינת ישראל, או שעליו להיות מוגדר בשליחות.
  • הילד מתגורר עם משפחתו והוריו שהם האפוטרופוסים החוקיים המטפלים בו. הוריו של ילד השוהה במוסד לא יהיו זכאים לקבלת מלגה.
  • על הילד להיות מאובחן כבעל נכות מגורמים מקצועיים לרבות רופאים ואנשי בריאות הנפש.

 

שירותים נוספים העומדים לרשות הילד והמשפחה

כיום, עם עליית המודעות בדבר אוכלוסיות מיוחדות לרבות נכות, ניתנה לילדים הללו במה, תוך מיצוב שלהם כחברים שווים בחברה ולרבות זכויותיהם. כך גם המודעות לצרכי ההורים ותמיכה בהם הולכת וגדלה, ועימם השירותים הניתנים למשפחה.

ניתן להיעזר בשירותים נוספים, שלעיתים שירותיהם חוסכים כסף רב:

  • שירותי חינוך מיוחד – ילדים הלומדים במסגרות חינוך מיוחד זכאים לקבל תמיכה רגשית וטיפולים פרא- רפואיים דרך המסגרת המוסדית והבית ספרית.
  • שירותי רווחה – כל משפחה לילד עם נכות זכאית להיות מוכרת ברווחה ולקבל הכוונה מעובדת סוציאלית שיכולה לספק שירותי חונכות והדרכה להורים, ובמידת הצורך יכולה לעזור בהגשת בקשה למלגת נכות מביטוח לאומי ולעיתים אף להפנות לאפשרויות תמיכה כלכלית נוספת.
  • שירותים רפואיים ופרא – רפואיים: ניתנים בסבסוד על ידי קופות החולים השונות. ישנם מגוון טיפולים- פיזיים ונפשיים ואף טיפולים משלימים הניתנים בסבסוד וללא עלות לילדים עם נכות ולבני משפחתם.
  • השירות הפסיכולוגי: בכל עיר ישנו מרכז שירות פסיכולוגי חינוכי, הנקרא בקיצור “שפ”ח”. ניתן לפנות אליו לקבלת תמיכה רגשית והדרכת הורים, לרוב חינמית או בסבסוד.
  • יד שרה – ארגון המאפשר לרכוש או להשאיל ציוד רפואי לתמיכה בנכויות במחיר עלות סמלית.
  • אל תשכחו את הילדים האחים של בעלי הנכות. לרוב הם שמים עצמם בצד, כדי שההורים יוכלו להתפנות לטיפול בילד הנכה, ולעיתים הם אף הופכים בעצמם למטפלים של האח הנכה. גם הם זכאים פעמים רבות לטיפול רגשי ולתמיכה – בין אם דרך רפואה משלימה בקופות החולים, דרך הרווחה והשירות הפסיכולוגי ולעיתים בבקשת מלגה נוספת עבורם.

 

לסיכום

להיות הורים לילד עם נכות יכולה להיות חוויה מאתגרת הדורשת תמיכה רבה, מקצועית, רגשית ועזרה במהלך שעות היום. בררו את זכויותיכם, בביטוח הלאומי ודרך הגורמים המצוינים בכתה, כדי שלא תישארו לבד, וכדדי לאפשר לילדיכם את מירב השירותים להם הם זקוקים, ותוכלו להוציא מהם  את מיטב הפוטנציאל הגלום בהם. 

תוכן עניינים